A generációs együttműködés azt jelenti, hogy az idősek akkor is fákat ültetnek, ha tudják, hogy majd csak az unokáik fogják élvezni azok árnyékát.


Csízik Renáta, elnök
Image Description

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI NYUGDÍJASOK KULTURÁLIS ÉS ÉRDEKVÉDELMI EGYESÜLETE BEMUTATKOZÁS

Egyesületünk 1990 óta segíti az időseket. 

Működésünk fő elemei: az esélyegyenlőség megteremtése, diszkrimináció csökkentése, társadalmi szerepvállalás erősítése integráció elősegítése, sok esetben a hagyományápoláson és a kultúrán keresztül. 

JNSZ Megye területén összesen 22 nyugdíjas klubban vagyunk jelen. Tagjaink száma közel 1000 fő. A feladatokat 3 fős elnökséggel, illetve 22 klubvezetővel látjuk el, önkéntes tevékenységként. Ernyőszervezetként kapcsolatot tartunk klubjainkkal (klubvezetőkön keresztül, rendezvények kapcsán, személyes látogatással). Ezen kívül ügyfélszolgálati irodát működtetünk az érdekek képviselete, jogvédelem, a fogyasztóvédelmi problémák rendezése, egyéb ügyintézés és a kulturális tevékenységek, hagyományápolást célzó feladatok ellátásának érdekében. 

A klubvezetők a havonta megtartott klubvezetői értekezleteken tájékozódnak a legújabb információkról (rendezvényekről, önkéntes munka és egyéb pályázati lehetőségekről, nyugdíjkérdésekről, fogyasztóvédelmi intézkedésekről, regionális, kistérségi és határon túli együttműködésekről, érdekvédelmi megoldásokról, igénybe vehető támogatásokról) az egyesületet érintő szakmai és költségvetési kérdésekről illetve itt van arra lehetőség, hogy a tagság részéről érkező kérdéseket, felvetéseket megbeszéljük és közösen gondolkodjunk a megoldandó feladatokról. 

2016 decemberében elnökváltás történt az egyesületnél, mely komoly, pozitív és tevékeny változást hozott tagjaink életébe is. Jelenleg egyedülálló módon, egyesületünk rendelkezik a magyarországi nyugdíjas szervezetek vezetői közül a legfiatalabbal. A leköszönő és az új elnök illetve a küldöttgyűlés célja, ezzel a rendhagyó változtatással az volt, hogy a nyugdíjasok is lépést tudjanak tartani a mai, oly gyorsan változó elvárásokkal, követelményekkel, információkkal és hogy hosszú távra biztosítsák az egyesület szakmai vezetését. 

Több civil szervezettel együttműködünk értékes programok létrehozása érdekében. 

Rendszeresen képviseltetjük magunkat a Megyei Közlekedésbiztonsági tanács és a szolnoki Idősügyi tanács ülésein.

Rendezvényeinkkel, programjainkkal, kampányainkkal és együttműködéseinkkel számos alkalommal jelentünk meg a szolnoki és az országos médiában is.